Opi ranskaa!

Arkiset tilanteet ovat hyvä tilaisuus oppia kieltä.

Ranskaa voi oppia monella eri tavalla. Yhdelle sopii parhaiten kurssimainen opetus, toinen opiskelee mieluummin itsekseen. Kolmas huomaa oppineensa kielen melkein pelkästään kuuntelemalla ja puhumalla. Yhtä ainoaa metodia ei ole, vaan jokainen voi löytää oman tapansa oppia.

 Mon Accent keräsi yhteen neuvoja ja vinkkejä ja listasi erilaisia linkkejä ranskan opiskeluun. Bon courage !

LUE

Sarjakuvia, keittokirjoja, aikakauslehtiä, lasten- ja nuortenkirjoja, romaaneja. Jotakin sellaista, mistä itse olet kiinnostunut. Ota luettavaksesi vaikkapa kirja, jonka olet lukenut aikaisemmin suomeksi: kun tarina on tuttu, on helpompi päästä vaikkeitten kohtien yli. Jokaista sanaakaan ei tarvitse tarkistaa, katso sanakirjasta vain ne, jotka toistuvat usein ja jäävät häiritsemään mieltäsi.

KATSO TELEVISIOTA

Saippuaoopperoita, rikosarjoja, luonto-ohjelmia, kokkausohjelmia. Jos ranskalaiset draamasarjat tuntuvat kielellisesti liian nopeatempoisilta, kokeile dubattuja ohjelmia: niissä puhutaan usein hitaammin.

 

…JA RANSKALAISIA ELOKUVIA

Jos mahdollista, ainakin aluksi tekstityksellä.

 

PUHU

Missä vain, milloin vain. Naapurin, kalakauppiaan ja posteljoonin kanssa. Käytä kaikki tilaisuudet hyväksesi: kysy tietä ohikulkijalta, tiedustele ravintolassa mitä annos pitää sisällään. Unohda kielioppiasiat ja virheiden varominen, tärkeintä on että saat asiasi selvitettyä. Ranskaa äidinkielenään puhuva ymmärtää – tai ainakin yrittää ymmärtää – mitä haluat sanoa. Älä huoli, jos un ja une menevät sekaisin, se ei maata kaada.

HANKI KIRJEKAVERI

Aloita kirjeenvaihto sähköpostitse ranskankielisen ystäväsi kanssa tai ryhdy kielivaihtoon: netissä on monia kielivaihto-ohjelmia, joiden avulla voit löytää itsellesi suomi-ranska-kielivaihtokaverin.

Katso esimerksiksi:

My Language Exhange.

ILMOITTAUDU KIELIKURSSILLE

Kielikurssitarjonta vaihtelee viikkokursseista intensiivikursseihin ja kesäkursseihin. Ryhmässä opiskelu on edullisempaa kuin yksityistuntien ottaminen, mutta toisaalta yksityisopetus voi olla tehokkaampaa. Suosittuja opiskelukaupunkeja ovat esimerkiksi Pariisi, Lyon, Aix-en-Provence ja Montpellier. Tarkista myös oman kaupunkisi kurssitarjonta.

Katso esimerkiksi:

Destination France

LÄHDE AU PAIRIKSI TAI KESÄTÖIHIN

Hyvä tapa oppia ranskan kieltä on työskentely ranskalaisperheessä au pairina. Moni on oppinut kielen myös kesätöissä, esimerkiksi Pariisin Disneylandissa.

 

OPISKELE NETISSÄ

Netistä löytyy valtavat määrät erilaisia opiskelusivustoja sekä vasta-alkajille että edistyneemmille. Tässä muutamia:

Online language courses

WordDive on maksullinen, joskin melko edullinen oppimissivusto, jossa kieltä opiskellaan omassa tahdissa näkömuistia hyväksi käyttäen. Toiston avulla kuva ja sana yhdistyvät toisiinsa ja lopulta kuvan nähdessäsi sana nousee automaattisesti mieleesi. Kategorioista voi valita asioita, joita haluaa opiskella. Voit myös seurata omaa edistymistäsi. Kokeiltu ja toimivaksi havaittu! Eikä sikaa tarvitse ostaa säkissä, voit kokeilla 14 päivän ajan ilmaiseksi ja jatkaa, jos koet metodin omaksesi. Plussaa myös firman suomalaisuudesta: vinkit, käännökset ja tekstit ovat suomenkielisiä. WordDive on MonAccentin kumppanuusohjelma.

 

BBC Languages French

Monipuolinen itseopiskeluohjelma. Talk French aloittelijoille, Ma France edistyneemmille. Monenlaisia arkisia tilanteita, erilaisia aksentteja. Oppiminen tapahtuu videoiden ja harjoitusten kautta.

France Adventures

Suomen opetushallituksen tekemä seikkailupeli. Luetun ja kuullun ymmärtämistä sekä tietoa Ranskasta. Selitykset suomeksi.

RFI Apprandre Française

Radio Française Internationalin omat sivut. Edistyneemmille. Vaatii Windows Media Playerin.

Babla

Sanakirja, kielipelejä, verbien taivutusta sekä Forum kysymyksiä varten.

FrenchAbout.com: French numbers

Harjoittele numeroita: lue, kuuntele, toista.

Démo synthèse de la parole Acapela

Naputtele tai copy-peistaa haluamasi ranskankielinen teksti ja kuuntele se ranskaksi lausuttuna. Äänivaihtoehtoja on neljä, kaksi miestä ja kaksi naista.

ApprandreTV

TV5MONDE-televisiokanavan oma opiskelusivusto. Videoita, kuullun ymmärtämistä, tehtäviä. Ajankohtaisista aiheista.

Le Blogueur

Saksalais-ranskalaisen televisiokanava ARTEn ajankohtaisohjelma netissä. Tekstinä ja videona.

France Bienvenue – des vraies conversations en français

Marseillelaisen kieltenopettajan ensimmäinen blogi. Nykykieltä, videoituja keskusteluja tekstien kera.

Je dis, tu dis, il dit, nous disons…

Marseillelaisen kieltenopettajan toinen blogi. Videoituja kuuntelutehtäviä tekstien kera, sanoja, sanontoja, valokuvia.

Gabfle

Blogi ranskan kielen opiskeluun. Ranskankielisten ihmisten haastatteluja (audio) ja tehtäviä. Foorumi kysymyksille ja vastauksille.

SANAKIRJOJA

Larousse Online Dictionary

Monipuolinen sanakirja, joka antaa myös esimerkkilauseet, taivutukset ja ääntämisnäytteet. Laroussen käännöskone kääntää myös suomen kieleen.

Le Figaro: Le Conjugueur

Le Figaron monipuolinen sanakirja, taivutukset, numerot kirjoitettuna, synonyymit, käännöskone. Mukana harjoituksia, pelejä, foorumi.

WordReference.com

Monipuolinen ranska–englanti–ranska-sanakirja. Katso myös Forum.

TV5Monde Dictionnaire

Ranska–englanti–ranska-sanakirja, synonyymit, taivutus.

Mediadico

Monipuolinen ranskankielinen online-sanakirja, jossa voi myös kuunnella ääntämyksen. Sisältää myös mm. ranska–englanti–ranska-sanakirjan, anagrammit sekä sitaatit.

Forvo: ranska

Sanojen, nimien ja paikannimien ääntämisopas (audio). Kuuntele ja opi.

 

Päivitetty 15.7.2015

Haluatko lisätä listaan jotakin? Minkä neuvon antaisit ranskan opiskelijalle? Jätä kommentti tai lähetä sähköpostia!

 

Text & photo © monaccent.com

3 tykkäsimme!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...